DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Anasayfa Blog Domain DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Değiş...

Ekim 2021’de Facebook’un 2008’den bu yana yaşadığı en uzun kapalı kalma süresine bir DNS hatasının neden olmasıyla birçok kişi ve işletme sahibi “DNS nedir?” sorusunu sormaya başladı.

Bugün, işletmelerin doğru kararlar alması belirli teknoloji bileşenlerini anlamalarını gerektirdiğinden gezegendeki en büyük çevrimiçi platformları bile çökertebilecek kadar önemli olan DNS’nin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıklamaya çalışacağız.

DNS (Domain Name System), alan adlarını IP adreslerine dönüştürerek bilgisayarınızın ziyaret etmeye çalıştığınız web sitesi sunucusuyla iletişim kurmasını ve içeriği görüntülemesini sağlayan sistemdir.

Tüm internetin çalışma sisteminin kritik bileşenlerinden biri olan DNS, verilerin ne kadar hızlı ve güvenli teslim edildiğini belirleyebilir.

İnternete bağlı her bir cihaza atanan ve trafiği doğru cihazlar arasında yönlendirmeyi mümkün kılan IP (internet protokolü) adresleri internetin sokak adresleri gibidir. Bir web sitesini barındıran sunucunun IP adresini biliyorsanız, o web sitesini görüntülemek için IP adresini tarayıcınıza girmeniz yeterlidir çünkü her alan adının eşleştiği bir IP adresi vardır. Ancak pratikte kullanıcıların bu sayıları hatırlaması ve tarayıcılara yazması kolay olmadığından www.siteadı.com gibi alan adlarını kullanırız.