Docker Kullanımı Nedir? Docker Nasıl Kullanılır?

Anasayfa Blog Nedir? Docker Kullanımı Nedir? Docker Nası...

Docker nedir? sorusunun yanıtı şirketlerin ve yazılımcıların uygulama geliştirme yöntemlerini değiştiren önemli bir atılımı barındırıyor.

Docker’dan önce, farklı bir makinede bir proje yürütmek isteyenlerin, kitaplıklar ve veritabanları gibi tüm bileşenleri kurması gerekiyordu. Tek bir proje üzerinde çalışmak söz konusuysa bu durum bir sorun teşkil etmeyebilir ama aynı anda kurulamayan ve çalıştırılamayan bileşenler gerektiren paralel projeler için ciddi bir karmaşa da söz konusu olabilir. Örneğin, projelerinizden biri SQL gerektiriyorsa ve başka bir proje MariaDB gerektiriyorsa, diğerini başlatmak için birini kaldırmanız gerekecektir.

Her projenin/uygulamanın tüm bileşenleriyle ayrı bir container’da izole edilebildiği, aynı makinede aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırabilmenizi sağlayan çözüm olarak karşımıza çıkan Docker’ın, son yıllarda birçok geliştirme ekibi ve projesi için neredeyse olmazsa olmaz hale gelmesinin bunun gibi pek çok nedeni var.

Docker Nedir?

Docker, uygulamaların oluşturma, yönetme, çalıştırma ve dağıtma sürecini basitleştirmeye yardımcı olan açık kaynaklı bir yazılım platformudur.

Şu ana kadar 7 milyondan fazla uygulama için kullanılan Docker, kurulu olduğu bilgisayarın işletim sistemini sanallaştırarak uygulama katmanında bir soyutlama oluşturur ve uygulamalarınızı altyapınızdan ayırmanıza olanak tanır.