HTTP Server Durum / Hata Kodları ve Anlamları

Anasayfa Blog Nedir? HTTP Server Durum / Hata Kodları ve...

Bugün web siteleriyle ilgili yapılandırma hatalarını teşhis etmeye ve gidermeye yarayan HTTP server durum / hata kodları ve anlamlarını içeren açıklamalarla karşınızdayız. Ancak sunucuya yapılan isteğin başarılı olup olmadığını, bir hatanın söz konusu olup olmadığını anlamamızı sağlayan HTTP durum kodlarıyla ilgili detaylara geçmeden önce, HTTP’nin ne anlama geldiğini hatırlamakta yarar var.

HTTP Nedir?

Bilindiği gibi internetin iki temel bileşeni istemciler (Chrome, Firefox…) ve sunuculardır (web siteleri, veritabanları, e-postalar, uygulamalar…). HTTP (Köprü Metni Aktarım Protokolü) ise bir istemci ile bir sunucu arasındaki iletişim için resmi olarak tanımlanmış kurallar dizisidir.

Telekomünikasyon veya bilgi işlem sistemlerinin iletişim işlevlerini standartlaştıran protokol olarak da tanımlanan HTTP’nin gelişimi İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF – Internet Engineering Task Force) adlı uluslararası bir organizasyonun sorumluluğundadır.

HTTP Hata / Durum Kodu Nedir?

HTTP durum kodları, herhangi bir web sayfasını görüntülemek için beklerken karşımıza çıkabilen ve sitenin depolandığı sunucudan gelen mesajlardır. İnternet standartlarını geliştiren kuruluş olan IETF’ye göre, mevcut HTTP durum kodlarının sayısı 60’tan fazladır.

Web sitelerinin barındırıldığı sunucular tarafından tarayıcı gibi istemcilerin isteklerine yanıt verirken oluşturulan bu kodlar, beş gruba ayrılır:

  • 1XX durum kodları (100–199): Bilgilendirici yanıtlar
  • 2XX durum kodları (200–299): Başarılı istekler
  • 3XX durum kodları (300–399): Yönlendirme mesajları
  • 4XX durum kodları (400–499): İstemci Hataları
  • 5XX durum kodları (500–599): Sunucu Hataları

Bu gruplandırmadan da anlaşılacağı üzere HTTP durum kodlarının tümü “hata” olarak değerlendirilmemelidir. Bazıları yalnızca bilgilendirme amacıyla veya bir eyleme yanıt olarak gönderilir, bu nedenle hepsinin sorun giderme veya düzeltme gerektirdiği söylenemez. Ancak arama motoru botlarının sayfalarınızı taramasını ve dizine eklemesini engelleyebileceği için 400 ve 500 nolu hata kodları arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamalarınızın zarar görmemesi için ciddiye alınmalıdır.

Google’ın web sitenizi HTTP durum kodları açısından nasıl algıladığını öğrenmek isterseniz, Arama Konsolu’nun kapsam raporunu inceleyebilirsiniz.