Inode Nedir? Neden Limitlendirilir?

Anasayfa Blog Nedir? Inode Nedir? Neden Limitlendirilir?

Sisteminizde, hala yeterince fazla alan varken, boş alanınız kalmadığı ile ilgili bir sorun yaşadınız mı?

Bu durum başınıza geldiyse ve hala çok fazla GB’a sahipseniz, ancak Linux sisteminiz yer kalmadığını söylüyorsa, inode’lar hakkında bilgi edinmenin zamanı gelmiş demektir.

Inode Nedir?

Inode yani düğüm, bir dosya veya klasör hakkında veri içeriği ve dosya adı dışında; dosya boyutu, dosyanın depolandığı cihaz, dosyayla ilişkili kullanıcı ve grup kimlikleri, dosyaya erişmek için gereken izinler ve verinin konumu gibi bilgileri içeren bir disk tablosu kaydıdır. Hesabınızdaki inode sayısı, sahip olduğunuz dosya ve klasörlerin sayısına eşittir.

Dosyanın gerçek verilerinin hiçbirini içermeseler de, dosyanın verilerinin bulunabileceği tüm depolama blokları dahil olmak üzere dosyanın meta verilerini depolar.

Web hosting’de inode nedir?

Hosting hesabında depolanan dosyalarla ilgili bilgiler inode biçimindedir. Bloglar, e-posta’lar, veri tabanları, sistem nesneleri ve hesabınızda sunucuda depolanan diğer ilgili bilgiler dahil olmak üzere normal dosya ve klasörler hakkında bilgiler içerir.

Inode yapısı, gerçek içeriğin bir parçası olan dosyalara, dizinlere ve sistem nesnelerine işaret edecek şekilde tasarlanmıştır. Başka bir deyişle inode, sunucuda bulunan toplam dosya ve klasör sayısını gösteren bir sayıyı temsil eder.

Inode, normal dosyalar, dizinler ve hosting hesabında bulunan sistem dosyaları dahil olmak üzere sunucuda bulunan toplam sistem nesnesi sayısını gösteren sayıdır.

Inode Limiti Nedir? Neden Limitlendirilir?

Bir dosya işletim sistemi tarafından okunduğunda, açıldığında veya yazıldığında, dosya düğümleri sunucu tarafından kontrol edilir ve hesapta ne kadar fazla dosya veya dizin barındırılırsa, o kadar fazla inode kullanılır. Paylaşımlı plan düğümleri, sistemin verileri toplamak/dosyayı büyük bir dizin tablosundan bulmak için ihtiyaç duyduğu kaynak sayısı nedeniyle sınırlıdır.

Inode otomatik olarak sayılır ve sonuçlar istemci alanında veya cPanel’de görüntülenir.