Nesnelerin İnterneti Ya Da Şeylerin İnterneti Ne Demek?

Anasayfa Blog Nedir? Nesnelerin İnterneti Ya Da Şeylerin...

İnternet sürekli kendini yeniliyor ve akıllanıyor. Bu da hayatımıza çok daha farklı bir merhaba sunuyor. Zira bütün cihazlar giderek akıllı bir hal alıyor ve Internet of Things dediğimiz konu karşımıza çıkıyor. Sürekli yeni gündemlerle uğraşıyoruz ve haliyle teknoloji de bizimle bu süreçlerde ilerliyor.

Artık ne cebimizde taşıdığımız telefonlar yalnızca bir telefon, ne de mutfakta duran buzdolabı yalnızca bir buzdolabı. Hatta evimizi süpüren robot süpürge bile bir süredir öylesine ortalıkta dolanmıyor, akıllı sistemi sayesinde nerelerin temiz ya da pis olduğunu görebiliyor. Yani kullandığımız neredeyse tüm cihazlar giderek akıllanıyorlar ve ‘Internet of Things’ yani nesnelerin interneti sayesinde kendi aralarında ve bizimle iletişim kurabiliyorlar.

‘Internet of Things’, nesnelerin interneti için 21. yüzyılın sanayi devrimi benzetmesi yapılıyor. Bu teknoloji sayesinde artık kullandığımız cihazlar kendi kendilerini yönetebiliyor ve durumlarını bizimle paylaşarak hayatımızı çok daha kolay bir hale getiriyorlar. Peki ‘Internet of Things’, nesnelerin interneti nedir, nasıl çalışıyor, şimdi güzel ama gelecekte ortaya nasıl bir tablo çıkacak gibi merak edilen soruların yanıtlarına yakından bakalım.

Nesnelerin interneti nedir?

IoT kısaltmasıyla da anılan ‘Internet of Things’ yani Türkçesi ile nesnelerin interneti; Wi-Fi özelliğine sahip cihazların internete bağlanarak kendi aralarında ve kullanıcılarla iletişime geçmesini ifade eden bir teknolojidir. Akıllı ev sistemlerinin ve akıllı iş sistemlerinin temelinde ‘Internet of Things’ teknolojisi vardır. Bu sayede pek çok internet sitesi, teknolojik olarak hemen hemen her şey ile akıllı bir hale gelebiliyor. Hoparlörden tutun da ev ışık sistemlerine kadar akıllı bir moda ulaşabiliyor. Günümüzün vazgeçilmez internet ürünleri arasında yer alan hoparlör sistemleri, ev sistemleri gibi pek çok teknolojik ürünün bulut sistemine bağlı olması, bu konuda ne kadar etkili bir çalışma yaptığımızı ortaya çıkarıyor aslında. Zira yeni nesil teknolojiler kendine has yapısal farklılıklarıyla ilgi çekiyor diyebiliriz.