Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; “SSD nedir?”, “SSD sunucu nedir?”, “SSD hosting nedir?” gibi sorulara cevap bulacaksınız. Ayrıca, tüm teknik terimlerden arındırılmış bir yazım dili ile internette sıkça gördüğünüz SSD terimine genel hatlarıyla hakim olacaksınız.
Tüm bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler istisnasız olarak; işlemci, ana kart, geçici bellek (RAM) ve kalıcı bellek (barındırma alanı) bulundurmak zorundadır. Çok kısa bir süre öncesine kadar kalıcı bellek için, “HDD” (Hard Disk Drive) ismi verilen “sabit disk” isimli cihazlar kullanılmakta idi.
HDD; kullanılan elektronik cihazda sürekli tutulmak istenen bilgileri depolar. Bilgisayarınızdaki fotoğraflar, programlar, dosyalar ve aklınıza gelen hemen her şey sabit diske kaydedilir. Ayrıca taşınabilir HDD teknolojisi ile herhangi bir elektronik cihaza bağlı olmaksızın veri saklama ve taşıma özelliğine de sahiplerdir. HDD’ye kaydedilen bilgiler, sizin tarafınızdan silinmediği sürece kaybolmazlar. Tabi HDD arızaları oluşmadığı sürece. Elektromanyetik yapıda olan bu cihazlar; kullanım süresine, darbeye ve farklı nedenlere bağlı olarak arızalanabilir. Olası bir arıza durumunda ise içindeki verilere erişebilmek imkansız hale gelebilir ya da oldukça masraflı olabilir.
Standart bir HDD üç parçadan oluşur:
HDD’nin çalışma mantığı, CD olarak adlandırılan compackt disk isimli depolama biriminin çalışma mantığı ile hemen hemen aynıdır. HDD ünitesi üzerinde dönen bir mil bulunur ve bu milin üzerinde tıpkı CD’ye benzeyen manyetik plakalar vardır. Dönen mil, HDD’nin manyetik disklerini de çevirir. Ünitenin diğer parçası olan “HDD kafası” ise, disk döndükçe okuma ve yazma işlemi yapar. Okuma ve yazma işlemi esnasında, kafa asla diske değmez. Yazma ve okuma işi, mıknatıslanma ile gerçekleştirilir.
HDD teknolojisi 1960’lı yıllardan beri geliştirilmektedir.
HDD teknolojisinin geliştirilmesi ile karşımıza çıkan SSD, “Solid State Drive” teriminin kısaltmasıdır. Dilimize de (tam karşılık gelmemekle beraber) “katı hal sürücü” olarak çevrilebilir. Anlayacağınız üzere yeni nesil bir kalıcı depolama teknolojisidir.
SSD teknolojisinde hareketli veya mekanik bir parça bulunmamaktadır. Hemen hemen RAM ile aynı çalışma mantığı ile işler. Fakat RAM’den farklı olarak, siz istemedikçe içerisindeki bilgiler silinmez. Bilgiler elektronik çiplere kaydedilir. Bu çiplere “bellek yongaları” adı da verilir.
HDD manyetik ve hareketli parçalardan oluştuğu için, çalışırken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da daha fazla elektrik sarfiyatı anlamına gelir. Ayrıca çalışırken dönmesinden dolayı; aşırı ısınma ve sesli çalışma gibi problemleri de beraberinde getirir. Yazma ve okuma hızı bakımından da, SSD’ye göre daha az performansa sahiptir.
SSD’de manyetik ya da hareketli herhangi bir parça bulunmaz. Tamamı elektronik devreler üzerine kurulu bir veri depolama teknolojisidir. Bu sebeple enerji sarfiyatı daha düşüktür. Sesli çalışma problemi yoktur ve ısınma sorunları HDD’ye nazaran yok denecek kadar azdır.
SSD disklerin kullanım açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Aşağıda maddeler halinde sıralanan bu avantajları inceleyebilirsiniz: