Ucuz Hosting ve Domain Nasıl Alınır?

Anasayfa Blog Domain Ucuz Hosting ve Domain Nasıl Alınır...

Ucuz Hosting ve Domain Nasıl Alınır?

Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; “ucuz domain nasıl alınır?” ve “ucuz hosting nasıl alınır?” sorularına cevap bulacak, ucuz hosting ve ucuz domain seçiminde ne gibi riskler ve avantajlar olduğunu öğreneceksiniz. Ayrıca yazı içeriğinde ucuz hosting tavsiyelerini de okuyabileceksiniz.

Ucuz Domain Kaydı

Dünya ticaret literatüründe yer edinmiş olan “bir malı ya da hizmeti satın alırken kazanmak” deyimini duymayan yoktur.  Bu cümlede anlatılmak istenilen; “aynı kalite ve özellikteki mal veya hizmeti, mümkün olan en ucuz fiyata mal etmek” şeklindedir. Yani aldığınız ürünün kalitesi ve niteliği bozulmadan ucuza temin ederseniz, alırken kazanmış olursunuz.

Özellikle nitelik ve satış sonrası hizmet, fiyatın artması ve azalmasında belirleyici ve dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Örneğin; akıllı telefonları hem ana distribütör güvencesinde hem de paralel ithalat yolu ile satın almak mümkündür ve paralel ithalat ile alınan cihaz daha uygun fiyatlıdır. Baktığınızda aynı marka ve model de 2 telefondan bahsediyoruz. Ama paralel ithalat ile aldığınız telefona kimi zaman %20 daha uygun fiyata sahip olabilmektesiniz. Aynı kalitedeki ürüne neden daha fazla ödeyesiniz ki? Fakat aldığınız telefonda üretimden kaynaklı olası bir arıza çıkması durumunda, ana distribütörden alınan ürün genelde bire bir değiştiriliyorken; sizin paralel ithalatla aldığınız telefonu değiştirmek neredeyse imkansızdır. Zira sizin %20 tasarruf ile “ne güzel bir alışveriş yaptım” duygusu içerisinde cihaz aldığınız firmanın anlaşması gereği, arızalı telefonların yenisi ile değiştirme şansı yoktur. Sonuç olarak şanslıysanız imalat hatasından dolayı tamir görmüş, değilseniz çalışmayan bir telefon sahibi olursunuz. Kısacası %20 tasarruf ile aslında gerçekleşmesi muhtemel riskleri de satın almış olursunuz.

Bu mevzuyu “ucuz domain alma” başlığında bu kadar ayrıntı anlatmamızın nedeni, ucuz domain diye bir şey olmamasıdır. Zira alan adları satan firmalar, bu alan adlarını hemen hemen aynı fiyatlara tedarik ederler. Üzerine işletme maliyetlerini ve satış sonrası hizmet bedellerini ekleyerek de piyasaya sunarlar. Kısaca özetlemek gerekirse; “ucuz domain alma” diye bir şey yoktur.

Yukarıdaki paragrafı okuyan herkesin aklına istisnasız “Peki, ucuz domain kaydı diye bir şey yoksa Google reklamlarında gördüğümüz ucuz alan adı reklamları nedir?” sorusu gelir. Bu firmalar yalan mı söylüyor? Meraklandığınızın farkındayız açıklamaya devam edelim.

Birilerini dolandırma amacı gütmeyen sektör devi firmaların “ucuz domain” içerikli ilanlarının tamamı algı yönetimidir. Birçoğu ilk yıl da maliyetinin de altına bir fiyat sunar ama transfer ve yenileme yapmak istediğiniz zaman oldukça yüksek fiyatlar ister. Üstelik bu indirimlerle en fazla bir adet domain satın alabilirsiniz. Aynı hesaptan ikinci kez alım yapmak istediğinizde, “bu kampanyadan daha evvel faydalanmışsınız” şeklinde bir hata mesajı görürsünüz. Ya da hosting paketi satın almanız halinde geçerli olan indirimli domain fiyatları sunarlar. Hosting planı sattıkları için de alan adından edeceği karı önemsemezler. Neticede siz site kuracaksanız diye birileri neden domain ücretinizi ödesin ki?

Bir de sektöre yeni girmiş ve ticari dinamiklere hakim olmayan firmalar vardır. Salt “müşteri bulayım da sektörde tutunayım” fikri ile oldukça uygun fiyatlara domain alma imkanı sunarlar. Bu firmalar en iyi ihtimalle, yeterli teknik desteği sağlayacak alt yapıya sahip değillerdir. “Domain satın aldığım firmanın sunacağı teknik destek de ne ola ki? Hosting mi bu? Alt tarafı alan adı.” demeyin. Eğer NS (Name Server) yönlendirme işlemlerini doğru düzgün yapabilecek teknik bir yapıya sahip değiller ise web sitenize erişim esnasında kopmalar yaşanabilir veya sitenize uzun müddet erişim sağlanamayabilir. Yani 10 Lira ucuza aldığınız alan adı, size binlerce müşteri/ziyaretçi kaybı oluşturabilir. Ayrıca hosting değişimlerinde NS yönlendirmeleri de manuel olarak yapılıyorsa,  bu işlem bazen günlerce sürebilir.