Wordpress, Wordpress genel kullanım özellikleri, Wordpress genel kullanımları, wordpress güvenli mi, Wordpress ile ilerleyin, Wordpress kullanım
WordPress güvenlik taraması, özellikle kendine has bir yapısıyla karşımıza çıkıyor ve çok daha fazlası için bizlere ulaşıyor. Bu yüzden de detayların ve etkili çözümlerin tamamında WordPress temaları kullanılabiliyor. Güvenlik taramaları, yazılımla ilgili merakları ve sorunları karşımıza çıkaracak diyebiliriz. Blog sayfamızda bugüne kadar WordPress hakkında pek çok farklı detayı okuyucularımızla paylaşmış olsak da hala WordPress’i tanımayanlar olabileceğini düşünerek konuyu giriş kısmından ele almakta fayda görüyoruz. WordPress oldukça basit ve popüler bir internet sitesi veya blog oluşturma yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Pek çok kullanıcıya sahip olan WordPress hakkında daha detaylı bilgi verelim. KİVİ HOST ailesi olarak bu konuda neler yaptığımıza göz atalım isterseniz.
İnternet üzerinde yer alan İçerik Yönetim Sistemine (Content Management System – CMS) sahip veya özel-kodlanmış CMS’ler içeren web sitelerinin tamamının yarısına yakını WordPress aracılığıyla oluşturulmuştur. Bir diğer ifadeyle WordPress’in pazar payı neredeyse %50’yi bulmak üzeredir. Bu bağlamda WordPress, GPLv2 altında lisanslı, yani yazılımı herhangi bir kimse tarafından ücretsiz şekilde kullanıp modifiye edilebilen, açık-kaynak içerik yönetim sistemidir. İçerik Yönetim Sistemi ise herhangi bir programlama bilgisine sahip olmadan web sitenizin önemli unsurlarını yönetmenizi sağlayan bir araçtır.
Sonuç olarak WordPress, yazılım geliştiricisi olmayanlar tarafından bile internet sitesi oluşturulmasını olanaklı kılar. Kendi kişisel blogunuzu bile WordPress ile saniyeler içinde kurabilirsiniz. Tabii ki sonraki bakımlarını yaparak ve etkileşimli içerikler girerek blogunuzu sürekli geliştirebilirsiniz.
İster WordPress aracılığıyla ister başka içerik yönetim sistemleri veya profesyonel hizmet sonucunda kurulmuş olsun, internet sitenizi güvenli tutmanız için pek çok sebep var. Bugün, kapsam ve içeriğinden bağımsız olarak tüm internet siteleri ciddi oranda siber saldırı altında. Son dönem raporlarında özellikle vurgulandığı üzere malware (kötü amaçlı yazılım) ve phishing (e-dolandırıcılık) saldırısı içeren pek çok internet sitesi her hafta Google’ın kara listesine alınıyor.
Okuyucularımız arasında hacker saldırısına uğrayacak kadar büyük bir işletme olmadığını düşünen birçok küçük işletme sahibi olabilir. Ancak durum tam anlamıyla öyle işlemiyor. Zira kişisel bilgilerin satılarak paraya dönüştürülmesi söz konusu olduğunda hacker’lar için herhangi bir işletme av olabiliyor, işletmenin büyük veya küçük olması pek de fark yaratmıyor denebilir. Bu yüzden internet sitenizin ne zaman ve nerede siber saldırıya maruz kalacağından emin olamayacağınız için daima güvenlik önlemlerini devrede tutmanız son derece önemli.
Yukarıda bahsettiğimiz üzere internet siteniz her an güvenlik tehdidi altında olsa da onu koruma altında tutmanın da belirli yolları yok değil. Bu anlamda WordPress tabanlı internet sitenizi güvenlik tehditlerinden korumanın pek çok farklı yolu mevcut. Örneğin, şifrelerinizi güçlendirmek yapılacaklar listenizin başında yer alabilir. Çoğunlukla hatırlamakta ve hızlı kullanmakta zorlansak da güçlü bir şifre daima gereklidir. Ayrıca belirli periyotlarda şifre değiştirmek de şifrenizin bulunurluğunu önlemekte oldukça faydalıdır.
Bunun yanı sıra, WordPress kullanırken size doğrudan atanan “admin” kullanıcı adını değiştirmek de hacker’ların size direkt olarak ulaşmasını engelleyecektir. Aynı şekilde sizin de bir hacker gibi düşündüğünüzde ilk deneyeceğiniz kullanıcı adının “admin” olacağını tahmin ediyoruz. Bu yüzden, internet sitenizin güvenliğini artırmak istiyorsanız mutlaka kişiselleştirilmiş bir kullanıcı adı kullanmalısınız.
Günümüzün kurtarıcı güvenlik önlemlerinden biri de “Two-Factor Authentication“, diğer deyişle İki Aşamalı Kimlik Doğrulamadır. Kullanım kolaylığına oranla son derece yüksek düzeyde koruma sağlayan bu yöntem sayesinde, kimlik doğrulaması için yalnızca şifre değil; ayrıca parmak izi, SMS, yüz taraması gibi ikinci bir aşamanın daha geçilmesi istenir. Dolayısıyla herhangi bir hacker tarafından ikinci aşamanın geçilmesi oldukça zordur.