301 Yönlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Anasayfa Blog Nedir? 301 Yönlendirme Nedir, Nasıl Yapılı...

301 yönlendirmesi nedir sorusunun cevabını sizler için ön plana çıkarıyoruz. Bildiğiniz gibi pek çok sitede, e ticaret konusu, online satış işlemleriyle ilgili olarak yapılan çalışmalarda karşınıza çıkarılacak olan her bir seçimi ön plana çıkarabilir ve çözümleri de aynı seviyelerde büyütebilir ve ilerletebilirsiniz. Bu konuda ise karşımıza yeni hizmetler çıkmaktadır. 301 yönlendirme nedir ve ne işe yarar gibi soruların cevaplarını aynı şekilde kontrol edebilir ve büyütmeye başlayabiliriz. Gelin ve bu süreçlere dair daha etkili, daha yenilikçi bir çalışma yapalım.

Bu yazıda 301 yönlendirme konusuna dair detayları paylaşacağız. Yazımızda, aşağıda belirtilen başlıklara cevap bulabileceksiniz:

  • 301 yönlendirme ne işe yarar?
  • 301 yönlendirme hangi durumlarda kullanılır?
  • E-ticaret sitelerinde 301 yönlendirmenin kullanılması neden önemlidir?
  • Farklı sunucu yazılımlarına göre 301 yönlendirmesi nasıl gerçekleştirilir? (WordPress üzerinden 301 yönlendirme / Htaccess üzerinden 301 yönlendirme )
  • 301 yönlendirme ile 302 yönlendirme arasındaki farklar nelerdir?
  • 301 yönlendirme nasıl iptal edilir?

301 Yönlendirme Nedir?

301 yönlendirme, bir web sitesindeki orijinal sayfanın artık kullanılmadığı durumda, ziyaretçileri farklı bir siteye yönlendirmeye yarayan komut olarak tanımlanır. Arama motorlarını ve ziyaretçileri yeni bir sayfaya yönlendirerek eski sayfanın var olmadığını gösterir.

İnternette dolaşırken 404 hata kodlu sayfalarına birçok kez rastladınız değil mi? Sitenizdeki URL değişimlerinde, 301 yönlendirme yapmadığınız takdirde ziyaretçiler bu hata kodu ile karşılaşacaktır. Aslında bu uygulama, Google gibi arama motorlarına URL değişikliği yaptığınızı bildiren bir araçtır.

301 yönlendirmesi, bir URL’den farklı bir URL adresine kalıcı geçiş yapıldığını ifade eder. Kalıcı olması yönü ile 302 yönlendirmeden ayrılan 301 yönlendirme, SEO yapısının bozulmaması ve müşteri kaybetmemek adına önemli bir uygulama olmaktadır.

301 Yönlendirme Ne Zaman Kullanılır?

Web sayfalarında 301 yönlendirme farklı ihtiyaçları gidermek için kullanılır. Birçok uzman, karmaşık web site geçişlerinde veya web sayfasının tasarımsal değişikliklerinde kalıcı, yani 301 yönlendirme işlemini tercih etmektedir. İşlemin doğru yapılması durumunda, site trafiğinin bozulmasını engellediği gibi 1 saatten daha kısa bir sürede sonuç verecektir.

301 ile yönlendirilmiş bir sayfa, arka planda sistemde bir süre daha mevcut olacaktır. Eski URL’yi yeni URL’ye tanımladıktan sonra arama motorun, eski URL’yi göstermeyi bırakır. Eski URL’yi göstermeyi durdurması, birkaç gün olabileceği gibi birkaç ay da sürebilir.

E-ticaret Sitelerinde 301 Yönlendirmenin Kullanılması Neden Önemlidir?

E-ticaret sitelerinin kullanıma oldukça yaygın hale geldi ve birçok e-ticaret web sitesi yöneticisi, web sitelerini öne çıkarmak adına teknik ve strateji anlamında detaya ihtiyaç duyuyor. Burada atılan en küçük bir adım, elinizdeki müşteriyi kaçırabileceğiniz gibi site trafiğinizi arttırmanıza da aracı olabiliyor.

Yoğun rekabetin döndüğü bu dönemlerde, müşterinizi rakip firmalara kaptırmak istemezsiniz. Müşteri hacminizi genişletmek, müşterinin sitenizde geçireceği süreyi arttırmak hem kar hem de motivasyon anlamında size olumlu geri dönüş yapacaktır.

Amacınız web sitenizin mimarisini değiştirmek, aranılan ürünün artık satışının olmadığını göstermek olabileceği gibi sayfayı tamamen kaldırmak da olabilir. 301 yönlendirmesi, ziyaretçileri benzer ürünlerin sayfasına yönlendirerek ürünün alternatifleri keşfetmesine olanak sağlar. Spesifik bir ürüne odaklanmış müşteri, sunduğunuz alternatifi değerlendirir. Böylece olumlu geri dönüş ihtimalini artırmış olursunuz.

Dönemsel olarak sunulan ürün, hizmet, fırsat, kampanyaların süresi sona erince 301 yönlendirmeye başvurmak doğru bir adımdır. Ziyaretçiler bu sayfaya tekrar uğradığında hata kodu almak yerine, web sitenizin ana sayfasına ya da ilgili bir sayfaya yönlendirilecektir. E-ticaret sitenizin altyapısını ve URL adresini tamamen değiştirmek istiyor da olabilirsiniz. 301 yönlendirme ile müşteriniz, tanımladığınız yeni URL adresine yönlendirilecektir.

Peki hangi durumlarda 301 yönlendirme tercih edilmemeli? Bazı işlemlerde, 301 yönlendirme yerine 302 yönlendirmeye başvurmak gerekebilir. 302 yönlendirmeye ve 302 yönlendirmenin 301 yönlendirmeden ayrılan kullanım alanlarına, yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

Htaccess Üzerinden 301 Yönlendirme

Htaccess dosyası değiştirerek de 301 yönlendirmeyi kolaylıkla yapabilirsiniz. Htaccess 301 yönlendirme farklı sunuculara göre farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bu sunucular, Apache, Nginx ve IIS olarak karşınıza çıkar. Öncellikle Apache sunucuna sahip web sitelerde 301 yönlendirme için .htaccess dosyasına erişmeniz gerekir. Bunun için, “Dosya Yöneticisi” ayarlarından gizli dosyalarınızı kontrol edin. Htaccess dosyanızın olmadığını fark ederseniz sağ tıkla yeni dosya oluşturarak htaccess dosyası edinebilirsiniz. Genellikle gizli formatta tutulan, htaccess dosyalarına erişmek için, tarayıcınızın gizli dosyaları görebilme özelliğini aktifleştirmeyi unutmamalısınız.

Örnek .htaccess URL yönlendirmeleri:

Web sitenizdeki URL’yi yeni bir URL’ye yönlendirmek için;

Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfaniz.html

Web sitenizi tümü ile yeni bir sayfaya yönlendirmek için;

Redirect 301 / https://yenisite.com

www’siz URL’yi www’li URL adresine yönlendirmek için;

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^website.com [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://www.website.com/$1 [L,R=301,NC] kodunu kullanarak tüm bağlantılarınızı www ile çalıştırabilirsiniz.

www’li URL’yi www’siz URL’ye yönlendirmek için;

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.website.com [NC]

RewriteRule ^ (.*)$ http://website.com/$1 [L,R=301,NC] kodunu kullanarak bağlantılarınızın www olmadan görünmesini sağlayabilirsiniz.

Nginx sunucusunda 301 yönlendirme nginx.conf dosyasından yapılır. Örnek;

rewrite ^/eski-sayfa/$/yeni-web-sayfa-niz/permanent

IIS sunucusunda yönlendirme yapmak için;

Internet services manager’da yönlendirildiğiniz dosyada sağ tıklayın. “a redirection to a URL” kısmına yeni alan adresinizi ekleyin. En sonunda “Uygula” kısmına tıklayın.