Backend Nedir? Backend Developer Ne İş Yapar?

Anasayfa Blog Nedir? Backend Nedir? Backend Developer Ne...

Dijital dünyada sıkça kullanılan backend, web geliştirmeye yeni başlayanların da hakkında epeyce şey duyduğu bir terim olarak biliniyor. Çoğunlukla frontend ile birlikte anılan backend, madalyonun görünmeyen yüzü olarak tabir ediliyor. Peki backend tam anlamıyla neyi ifade ediyor? Gelin bu konuya yakından göz atalım ve detaylarıyla hepsini incelemeye başlayalım. Bildiğiniz gibi eHost ailesi olarak hosting fiyatları konusundaki çalışmalarımızı çok daha etkili bir şekilde karşınıza çıkarıyoruz. İsterseniz gelin önce Backend nedir ona bakalım.

Backend nedir? 

Kelime anlamı olarak bakarsak, arka yüz anlamına gelen backend, özellikle bilgisayar dünyasında farklı bir yapıda hizmet sunuyor diyebiliriz. Yeni bir web sayfasının olmazsa olmazları arasında yer alan bu sistem, pek çok kişi için gereklidir. Programlama terminolojisinde ise “verilere erişilen katman” olarak karşımıza çıkıyor. Web sayfaları üzerinde tam bir kullanıcı deneyimi yaşatılmasının sağlanması için Frontend ve Backend’in birlikte çalışması gerekiyor. Bir web sayfasını ziyaret eden müşterilerin karşılaştığı tüm deneyimler frontend tanımı altında toplanırken, ön planda görüntülenen her şeyin doğru bir şekilde çalışması için arka planda yapılan tüm işlemler ise Back-end tanımına giriyor.

Çoğu web sayfasının dinamik bir şekilde çalıştığı günümüzde, sayfaya her erişildiğinde web sunucusunda bir veya birden fazla dosya çalışıyor. Bu komut dosyaları, kullanıcıların web tarayıcısında karşısına çıkan sayfanın içeriğini oluşturuyor. İşte bu noktada, sayfa bir web tarayıcısında görüntülenmeden önce gerçekleşen her şey backend’in bir parçasını oluşturuyor. Verileri toplamaktan ve düzenlemekten, istemci tarafındaki her şeyin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktan sorumlu olan Back end, tüm işlemlerini Front end ile iletişim halinde gerçekleştiriyor. Modern bir web sitesi oluşturmak için server, uygulama ve veri tabanı bileşenlerinden faydalanılıyor.

Çoğu web sayfasının dinamik bir şekilde çalıştığı günümüzde, sayfaya her erişildiğinde web sunucusunda bir veya birden fazla dosya çalışıyor. Bu komut dosyaları, kullanıcıların web tarayıcısında karşısına çıkan sayfanın içeriğini oluşturuyor. İşte bu noktada, sayfa bir web tarayıcısında görüntülenmeden önce gerçekleşen her şey backend’in bir parçasını oluşturuyor.

Verileri toplamaktan ve düzenlemekten, istemci tarafındaki her şeyin doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktan sorumlu olan Back end, tüm işlemlerini Front end ile iletişim halinde gerçekleştiriyor. Modern bir web sitesi oluşturmak için server, uygulama ve veri tabanı bileşenlerinden faydalanılıyor.

Backend developer ne iş yapıyor?

Backend developer, bir web sayfasının nasıl çalıştığına odaklanarak sunucu tarafında işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan kişi olarak tanımlanabiliyor. Bir başka ifadeyle server, uygulama ve veri tabanı sistemlerinin, tüm bileşenleriyle doğru ve uyum içerisinde çalışması için gereken teknik ortamı hazırlayan kişidir.

UX uzmanları, tasarımcılar ya da frontend developerların ortaya çıkardığı çekici bir görsel, backend developer tarafından sağlanan teknoloji olmadan bir işe yaramaz. Bu geliştiriciler bir web sayfasının ölçeklenebilir olmasını ve zorlu komut dosyalarının çok büyük yükler altında bile çalışabilmesini sağlar.

Ayrıca web sayfalarının mümkün olduğunca verimli ve hızlı olmalarını sağlamak adına sorumlu olduğu tüm ögeleri korumak ve test etmekle görevlidir. Tüm bunların yanı sıra veri depolama, veri güvenliği ve uyumluluğu gibi konular hakkında bilgi ve sorumluluk sahibi olması beklenir.