Domain IP Sorgulaması Nasıl Yapılır? Hosting Şirketlerinde Domain Sorgulama!

Anasayfa Blog Domain Domain IP Sorgulaması Nasıl Yapılır...

Domain IP Sorgulaması Nasıl Yapılır? Hosting Şirketlerinde Domain Sorgulama!

Domainler, internet sitelerini kolaylıkla bulmamızı sağlayan kelime ve rakam kombinasyonlarından oluşan adreslerdir. İnternete bağlı olan her dijital varlık için bir IP adresi tanımlanmaktadır. Alan adımızın da (domain) benzer şekilde bir IP adresi olacaktır. Domain IP sorgulama işlemi DNS (Domain Name System) sayesinde yapılabilmektedir.

Sizler için hosting hizmeti ve alternatif sunuculara dair yazılarımız bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için blog kısmına göz atabilirsiniz.

Name Server Nedir (NS)?

NameServer (NS) adından da anlaşılacağı üzere alan adlarının sorgulanmasında kullanılan isim sunucularına verilen addır. Alan adınıza göre atanan bir adrestir.

  • ns1.ehost.com.tr
  • ns2.ehost.com.tr

Yukarıda görmüş olduğunuz adresler birer sunucu adresidir. Sunucu adresleri yedekli olarak kullanılırlar. Bundan dolayı Domain ve IP arasındaki bağlantıyı da bu adresler sağlamaktadır.

Domainler, internet sitelerini kolaylıkla bulmamızı sağlayan kelime ve rakam kombinasyonlarından oluşan adreslerdir. İnternete bağlı olan her dijital varlık için bir IP adresi tanımlanmaktadır. Alan adımızın da (domain) benzer şekilde bir IP adresi olacaktır. Domain IP sorgulama işlemi DNS (Domain Name System) sayesinde yapılabilmektedir.

Bir domaine ait olan IP adresini nasıl öğrenebiliriz?

Bir alan adına ait IP adresini öğrenmek için ROOT (Kök) DNS sunucularına sorgulama yapmak gerekir. Bu iş için en pratik yöntem DNS Checker gibi web sitelerini kullanmaktır.

dnschecker.org  herhangi bir alan adına ait IP adresinin ve nameserver sunucusunun neler olduğunu kolayca bulmanıza yardımcı olur.

Belirtilen sayfayı açıp sol üst köşede bulunan arama motoruna IP adresini öğrenmek istediğiniz domaini (alan adını) yazın. Sonra hemen sağında bulunan sekmeden “A” seçeneğini tıklayarak “Search” arama tuşuna tıklayın.

 

Bunları yaparak kolayca herhangi bir domainin IP adresini öğrenebilirsiniz. Bu sayede domaine dair güncel bilgileri ve beklentileri ön plana çıkarabilirsiniz. Cloudflare gibi hizmetlerden de bu konuda destek almak mümkün.