Gönderdiğiniz E Postalar Ulaşmıyor Mu? Blacklist Moduna Düşmüş Olabilirsiniz!

Anasayfa Blog E-Posta Gönderdiğiniz E Postalar Ulaşmıyor ...

Gönderdiğiniz mailler yerine ulaşmıyor ise kara listeye düşmüş olabilirsiniz. Peki bu durum nedir ve nasıl çözülür? Gelin yakından göz atalım. İnternet dünyasının kara listesi; Blacklist nedir? Blacklist’e alındığınızı nasıl anlarsınız? Blacklist'ten nasıl çıkılır? İşte tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası için doğru yerdesiniz. Hadi başlayalım!
Blacklist nedir? diye merak ediyor olabilirsiniz. Türkçe karşılığı kara liste anlamına gelen Blacklist, bir mail adresi, bir IP adresi veya alan adını bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde spam mail göndermesi, virüs yayma/gönderme faaliyetinde bulunması gibi nedenler ile girdiği bir listedir.

Birine mail gönderdiğimizde iletilerimiz kimi zaman Spam/Önemsiz posta kutusuna düşer. Tam tersi olarak karşı taraftan gelen iletiler de bizim Spam/Önemsiz posta kutumuza düşebilir. Tüm bunlarla birlikte zaman zaman gelen veya giden iletiler sunucular tarafından reddedilir ve hata mesajı olarak geri de dönebilir.

Blacklist, istenmeyen mailleri gönderen adreslerin IP adresi bilgisinin Blacklist’e alınarak bu IP adresleri ile gönderilen maillerin Spam olarak iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Hemen hemen her kara liste sisteminin kendine göre farklı kriterleri vardır. Sistem bu kritere uygun olan mailleri Blacklist’e alır. Bu listenin amacı kullanıcıları bu gereksiz postalardan korumaktır.

Mailler neden blacklist'e girer?

  • Yazım hataları
  • Yüksek hacimli mailler gönderme
  • Abonelikten çıkmayı kaldırma
  • İstenmeyen mail sözcükleri
  • Temiz bir mail listesine sahip olmamak

Blacklist'ten nasıl çıkılır?

İlk olarak alan adınızı yakalayan Blacklist’i bulmalısınız. Ardından Blacklist operatörüne mesaj atmanız ve beyaz listeye alınmayı istemeniz gerekir. Beyaz listeye alınmayı talep etmek kısa sürede Blacklist’ten çıkarılmanızı sağlayabilir. Aynı zamanda bazen bu süreç uzayabilir ve operatörün isteğine göre ek adımlar uygulamanız da gerekli olabilir. Süreç ister kısa ister uzun olsun IP adresinizi beyaz listeye almak için bu işlemleri tamamlamanız gerekli ve önemlidir.

İzlemeniz gereken adımları iki temel adım şeklinde özetleyebiliriz:

İlk olarak Blacklist operatörü ile iletişime geçmelisiniz. Mail teslim edilebilirliğinizi iyileştirmek amacıyla en iyi uygulamalardan bazılarını izlemezseniz, form göndermek ve destekle iletişime geçmek maalesef boşuna bir çaba olur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi operatörler sizden başka işlemler talep edebilir, bu yüzden mail adresinizi bir IP Blacklist’inden çıkarmak için operatörler ile iş birliği yapmanız gereklidir.