VPS, Dedicated Hosting veya Shared Hosting: Hangisi Sizin İçin Doğru?

Anasayfa Blog Sunucu VPS, Dedicated Hosting veya Shared ...

Tek bir sunucuda birden çok kullanıcı hesabının bulunduğu shared hosting, tüm sunucunun tek sahibi olduğunuz dedicated hosting ya da tek bir sunucunun, birden çok sanal sunucuya bölündüğü VPS… Hangisi sizin için daha uygun?

VPS: Virtual Private Server (Sanal Özel Sunucu) Nedir? sorusuna gelmeden önce konuşmamız gereken birkaç başlık var. Hadi önce hosting ve server ile başlayalım!

Hosting (Barındırma) ve Server (Sunucu) arasındaki temel fark, hosting, dosyaların barındırıldığı alan iken, sunucu ağdaki diğer programlara veya cihazlara hizmet sağlayan bir yazılım veya donanımdır.

Bir bilgisayar ağı, kaynakları iletmek ve paylaşmak için birbirine bağlı bir bilgi işlem cihazları topluluğudur. Barındırma ve sunucu, bu alanda en çok karıştırılan iki terimdir. Barındırma, ağa bağlanan bir cihazdır. Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar vb. bir cihaz olabilir. Öte yandan, bir sunucu ağdaki diğer cihazlar için çeşitli olanaklar sağlar. Örneğin, bir dosya sunucusu ağdaki dosyaları depolar ve yönetir.

Barındırma Nedir?

Hosting (barındırma), çevrimiçi içeriği depolamak için kullandığımız güvenli yerdir. Bir web sitesini oluşturan kod, resimler, videolar ve metinlerin hepsinin bir yerde saklanması gerekir. İstikrarlı bir dijital veri havuzu olmadan hiçbirimiz web’deki içeriğe sürekli olarak erişemeyiz. Hosting, internetteki sitelerin saklandığı yer olarak düşünülebilir.

Sunucu Nedir?

Sunucu, ağdaki diğer cihazlara hizmet sağlayan bir yazılım veya donanım cihazıdır. İstemci, bir sunucunun hizmetlerini alan bir yazılım veya donanımdır. Bir sunucu birden çok istemciye bağlanabilir ve tek bir istemci birden çok sunucuya bağlanabilir. İstemciyi çalıştırmak mümkündür ve aynı cihazdaki sunucu veya sunucu ayrı bir fiziksel cihaz da olabilir.

Barındırma ve Sunucu Arasındaki Fark

Sağladıkları hizmete bağlı olarak çeşitli sunucu türleri vardır. Bazı yaygın sunucular arasında web sunucuları, dosya sunucuları, veritabanı sunucuları, posta sunucuları ve uygulama sunucuları bulunur. Genel olarak sunucular, verileri depolama ve yönetme, kaynakları, hesaplamaları ve daha fazlasını birden çok istemciye paylaşma gibi çeşitli hizmetler sunar. Ayrıca, güvenilir ve doğru veri iletişimi için veri merkezlerinde çalışan daha güçlü sunucular da bulunmaktadır.

VPS, Paylaşımlı Hosting ve Paylaşımsız Hosting ile Nasıl Karşılaştırılır?

VPS’nin nasıl çalıştığını gerçekten anlamak için, web barındırmanın bazı temellerine aşina olmak önemlidir.

  1. Paylaşımlı (Shared) Hosting

Paylaşımlı hosting, web barındırmanın en yaygın biçimidir ve birçok yeni web sitesi sahibi için iyi sonuç verir. Paylaşılan bir barındırma planı satın aldığınızda, aynı sunucuyu kullanan diğer web sitesi sahipleriyle CPU, RAM ve sabit disk alanı gibi önemli kaynakları paylaşmış olursunuz.