Güvenli İnternet Kullanmanın 4 Altın Yöntemi! Her Şeyden Korunun!

Anasayfa Blog Güvenlik Güvenli İnternet Kullanmanın 4 Altı...

Güvenli İnternet Kullanmanın 4 Altın Yöntemi! Her Şeyden Korunun!

İnternet hayatımızda çok büyük bir öneme sahip. Hemen hemen her yerde internetle iç içeyiz. Evlerde, cafelerde, restoranlarda, AVM veya diğer komplekslerde internetin olmazsa olmaz alanlarını görebiliyoruz. Bu nedenle her geçen gün gelişimini sürdüren bu sistemler arasında kendinize göre de bir çalışma yapabilmeniz lazım. Peki ama olumsuzluklardan nasıl kurtulacağız? Gelin güvenli internet konusunda neler yapabiliriz beraber bulmaya çalışalım.

1- Kişisel bilgilerinizi profesyonel ve sınırlı bir şekilde tutun!

Takipçilerinizin bir şekilde evinizi ya da ilişki durumunuzu bilmesine gerek yok. Bu yüzden daha en baştan bu tarz konularda kendinizi sınırlandırın. Uzmanlık alanınızı, profesyonel geçmişinizi ve sizinle nasıl iletişim kuracaklarını belirtmiş olmanız yeterlidir. Kişisel bilgilerinizi tanımadığınız milyonlarca kişiye kendi ellerinizle teslim etmeyin.

2- Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin, açık tutun!

Bu da çok önemli bir detay. Pazarlamacıların hakkınızda her şeyi bilmek istemesi gibi hackerlar da hakkınızda her şeyi bilmek isterler. Her ikisi de internet taramalarınızdan ve sosyal medya kullanımınızdan pek çok şey öğrenebilir. Bunun önlemini alabilmeniz için hem web tarayıcılarının hem de mobil işletim sistemlerinin gizliliğinizi çevrimiçi korumak için çeşitli ayarları bulunmaktadır. Ayrıca Facebook, Instagram, Twitter gibi büyük sosyal medya uygulamalarının da gizlilik artırıcı ayarları bulunmaktadır. Bunları dikkatli bir şekilde düzenlemeniz güvenliğiniz için önemlidir.

3- Her linke tıklamayın!

Tehlikeli bir semtte yürümeyi tercih etmezsiniz değil mi? O zaman tehlikeli web sitelerinde de dolaşmamalısınız. Siber suçlular, bu tarz tehlikeli gibi gözükmeyen ancak içerisinde bir çok tuzak barındıran sahte içerikleri birer yem olarak kullanırlar.

Siber suçlular, bir çok insanın arama yaptığı esnada bulduğu kaynakları şüpheli bulsa bile merak duygusuna yenik düşerek indireceklerini biliyorlar.

Bu tarz dikkatsiz tıklamalar sonucunda kişisel verileriniz açığa çıkabileceği gibi elektronik cihazlarınıza malware olarak adlandırılan zararlı yazılımlar da yüklenebilir.

 

4- İnternet bağlantınızın güvenli olduğundan emin olun!

İnternet bağlantısı konusunda güvenli bir tutum sergileyin. Halka açık bir alanda, örneğin herkese açık bir Wi-Fi bağlantısını kullanarak çevrimiçi olduğunuzda, cihazınızın güvenliği üzerinde artık doğrudan kontrolünüz olmadığını bilmelisiniz. Bu sebepten dolayı siber güvenlik uzmanları birliği, dış dünya ile bağlantı kurduğunuz halka açık özel ağlar ile ilgili oldukça endişeliler.