İnternette Var Olmak İçin Güvenlik Duvarı

Anasayfa Blog Güvenlik İnternette Var Olmak İçin Güvenlik ...

Captcha, birçok insanın bilmediği bir internet terimidir. Oysa söz konusu terim internet ortamında sıkla karşılaşılan bir kavramdır. Captcha konusunda araştırma yapıyorsanız ve bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle internet ortamında karşınıza çıkan web sitelerinde işlem yaparken karşılarına çıkan doğrulama testlerinden işe başlamalısınız. Captcha testi olarak adlandırılan bu doğrulama testlerinin çözülmesi insanlar için çok basittir. Fakat robotlar bu doğrulamayı yapamaz ve web sitesi güvenli halde faaliyetine devam eder.

Captcha testleri genellikle birbirine yaklaştırılmış, bir kısmı silinmiş ya da rastgele harflerden oluşur. Günümüzde faal olan internet sitelerinin birçoğunda, robot olmadığınızı ispatlamanız için bu küçük testi geçmeniz gerekir. Kullanıcı, bu testleri kolay bir şekilde algılayarak süratle testi çözebilir. Robotlar sadece bilgisayar yazı türlerine aşinadır. Bu nedenle ekranda görülen yazı türlerini algılayamaz ve testte başarısız olurlar. Doğal olarak bu robotlar kullanılarak siber saldırı ile bu web siteleri hacklenemez.

Captcha Nerelerde Kullanılır?

Hemen hemen tüm web sitelerinin kullandığı Captcha, güvenlik önleminin kullanılmasının çeşitli amaçları vardır. İnsan iradesi ile geçilebilen Captcha duvarları, web sitesini mekanik uygulamalara karşı korur. Sadece gerçek kullanıcı girişine izin veren bu güvenlik önlemi doğru web sitesi istatistiğinin oluşturulmasında da etkilidir. Bu kapsamda Captcha kullanan web sitelerinin istatistiklerinin çok daha gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. Genel anlamda Captcha’in kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz: